Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Vrijstelling box 3 uitvaartverzekeringEen kapitaalverzekering, waarbij na uw overlijden in één keer een geldbedrag zal worden uitbetaald aan uw nabestaanden voor het regelen van uw uitvaart, wordt normaal gesproken in box 3 als vermogen belast. Uitvaartverzekering vallen in de meeste gevallen echter onder een vrijstellingsregeling. Of uw kapitaalverzekering in 2019 ook onder deze vrijstelling voor box 3 (vermogen) valt is ervan afhankelijk of u aan de voorwaarden voldoet. Benieuwd wat deze voorwaarden zijn? In dit artikel leggen we het uit!

Voorwaarden voor vrijstelling uitvaartverzekering 2019

Of u voor uw uitvaartverzekering gebruik kunt maken van de vrijstellingsregeling hangt ervan af of u aan de voorwaarden voldoet. Alleen als u aan de volgende voorwaarden voldoet, hebt u met uw uitvaartverzekering recht op een volledige vrijstelling voor de inkomstenbelasting:

  1. Uw uitvaartverzekering keert het verzekerde bedrag na uw overlijden uit aan uw fiscale partner, een bloedverwant of een aanverwant.
  2. U hebt uw uitvaartverzekering los afgesloten en er wordt alleen uitbetaald bij overlijden. Indien u kiest voor een combinatieverzekering waarbij voor overlijden al geld wordt uitgekeerd, dan voldoet u niet aan deze voorwaarde.
  3. Het opgebouwde kapitaal binnen uw uitvaartverzekering is in 2019 niet hoger dan €7.118

Voldoet u niet aan de derde voorwaarden?

Als u niet voldoet aan de derde voorwaarde, dan moet u het verzekerde bedrag volledig opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Alleen als het opgebouwde kapitaal lager is dan €7.119 (in 2019), is het niet noodzakelijk om de verzekering te vermelden bij de aangifte. Weet u niet zeker of uw uitvaartverzekering aan deze voorwaarden voldoet? U kunt altijd contact opnemen met uw uitvaartverzekeraar. Deze kan u vertellen welk bedrag u tot nu toe heeft opgebouwd.

Moet ik altijd vermogensbelasting betalen boven de €7.119?

Als het door u opgebouwde bedrag in de uitvaartverzekering hoger is dan €7.119, dan moet u dit bedrag als vermogen opgeven bij uw aangifte inkomstenbelasting in 2019. Dit betekent echter niet dat u ook daadwerkelijk vermogensbelasting moet betalen over dit bedrag. In 2019 heeft u zonder fiscale partner namelijk een heffingsvrij vermogen van €30.360. Met een fiscale partner is dit bedrag zelfs €60.720. Dit betekent dat u over de eerste €30.360 of €60.720 geen vermogensbelasting verschuldigd bent.

Monuta
Vanaf € 5,76 P/maand
Monuta uitvaartverzekering
Verzekerd tot €6.500
DELA Uitvaartplan
Vanaf €4,54 P/maand
DELA uitvaartverzekering
Verzekerd tot €6.500