Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Medische acceptatie uitvaartverzekeringOp het moment dat u een uitvaartverzekering wilt afsluiten, dan krijgt u mogelijk te maken met een medische acceptatie. Op het moment dat u niet voldoet aan de voorwaarden van de medische acceptatie, dan kunt u worden geweigerd. Maar wat is een medische acceptatie precies en waarom maken verzekeraars hier gebruik van? In dit artikel leggen we het uit!

Wat is een medische acceptatie precies bij uitvaartverzekeringen?

Laten we eerst verduidelijken wat een medische acceptatie precies is bij uitvaartverzekeringen. Tijdens het afsluiten van een uitvaartverzekering zal de verzekeraar u een aantal vragen stellen over uw medische gesteldheid. U kunt deze vragen doorgaans eenvoudig met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden. Het is overigens vaak gewoon mogelijk om de medische vragen online in te vullen, dus u kunt alles in één keer regelen. Op het moment dat uit uw antwoorden blijkt dat u een verhoogd risico op overlijden heeft, dan kan de verzekeraar ervoor kiezen om uw premie te verhogen of u te weigeren. U vult de gezondheidsvragen maar één keer in, namelijk op het moment dat u de verzekering afsluit. Het is belangrijk om de medische vragen altijd volledig naar waarheid in te vullen. De verzekeraar is namelijk niet verplicht om uit te betalen als na overlijden blijkt dat er gelogen is in de antwoorden op de medische vragen.

Waarom maken uitvaartverzekeraars gebruik van medische acceptatie?

Bij een medische acceptatie maakt de uitvaartverzekeraar op basis van uw medische risico’s een risicoanalyse. Als u momenteel bijvoorbeeld al ernstig ziek bent, dan is het risico groter dat u op korte termijn komt te overlijden dan wanneer u nu gezond zou zijn. Voor de uitvaartverzekeraar betekent dit dat er mogelijk op korte termijn uitbetaald moet worden, terwijl de verzekerde maar een beperkte tijd premie heeft betaalt. In principe maken verzekeraars in dit geval verlies op de verzekeringspolis, wat zij natuurlijk zoveel mogelijk willen voorkomen.

Mag de uitvaartverzekeraar informatie opvragen bij mijn zorgverzekeraar?

Nee, de uitvaartverzekeraar mag nooit informatie opvragen bij uw zorgverzekeraar. Daarnaast zijn er geen zorgverzekeraars die tevens uitvaartverzekeringen aanbieden.  Bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering kunt u, net als bij een uitvaartverzekering, te maken krijgen met medische acceptatie.

Uitvaartverzekering zonder medische acceptatie

Er zijn ook verschillende uitvaartverzekeraars die geen medische vragen aan u stellen tijdens het afsluiten van een uitvaartverzekering. Vaak ligt de premie bij deze verzekeraars echter wel aanzienlijk hoger.